Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Mýlí se ti, kdo si nepřipustí, že by se mohli mýlit.
(Francois de la Rochefoucauld)

Těstoviny - jaké znáte?

Barbora Roháčová
27. 7. 2009
Těstoviny - jaké znáte?Těstoviny. Jsou rychlé, dají se připravit na mnoho variant, nepřejí se a když víte, jak na to, jsou zdravé. Stává se vám také, že se vám pletou názvy: fusilli, penne, tagliatelle a fettuccine?

Někdo mávne rukou a řekne: no co, těstoviny jako těstoviny. Jestliže ale připravujete pokrm přesně podle receptu, může se stát, že potřebujete vědět, co je co. Připravili jsme proto pro vás kromě „minislovníčku“ i pár zajímavostí ze světa těchto oblíbených kulinářských surovin.

Nikoho asi dvakrát nepřekvapí, že za pramáti těstovin je snad všude na světě, s výjimkou několika konkurenčních zemí, k nimž patří zejména Čína, považována evropská země, a to Itálie. Těžko si představit, že by zejména na Starém kontinentu někdo tipoval jinou zemi než právě horkokrevnou a temperamentní Itálii. Leckoho ale dozajista překvapí, že těstoviny, zejména nudle, jsou velmi starým a oblíbeným pokrmem, a že jsou dokonce starší než chléb. Kdo je vynalezl jako první, to už se zřejmě nikdy nedozvíme. Každopádně Italové jsou s těstovinami a jejich vynalézavou přípravou spojováni velice často a dle některých pramenů spořádá průměrný Ital za rok, no hádejte kolik těstovin? Pět kilo, deset kilo? Kdepak, málo! Samá voda! Je to TŘICET KILOGRAMŮ! Věřte nevěřte, ale vzhledem k tomu, že Italové jsou mistři improvizace a přitom si zakládají na svých ověřených receptech, vás toto číslo možná tolik nepřekvapí.

Jaké že existují nejznámější druhy těstovin?

Neplněné těstoviny:

- Spaghettini: velmi tenké špagety
- Fettuccine: široké nudle
- Tagliatelle: širší a dlouhé nudle
- Makkaroni: široké roury
- Penne: široké kratší rourky se zkosenými konci
- Rigatoni: jsou podobné penne, jen jsou delší a s rovnými konci
- Lasagne: přibližně 2,5 cm široké a 8 cm dlouhé těstovinové destičky
- Farfalle: těstoviny ve tvaru mašliček – motýlků
- Fusilli: vřetena
- Gnocchi: noky, většinou vyráběné z bramborového těsta
-Radiatori: tvar noků s žebrováním

Plněné těstoviny:

- Tortellini: těstovinové taštičky ve tvaru prstýnku, ve kterých se skrývá maso nebo sýrová náplň

- Ravioli: těstovinové taštičky ve tvaru čtverečků

- Cappelleti: plněné těstoviny ve tvaru malých kloboučků

- Stelline jsou malé hvězdičky, které se používají jako zavářka do polévek.

Pár dobrých rad, jak připravit těstoviny, abyste si na nich skutečně pochutnali:

1. nešetřete vodou – na 250 g těstovin počítejte se dvěma litry vody

2. teprve když voda vře a bublá, vložte do ní těstoviny – předtím můžete lehce osolit, ale voda MUSÍ vřít!

3. těstoviny hlídejte – jakmile nejsou tvrdé, ale začínají být pružné, hlídejte, aby se nerozvařily, a včas je odstavte – počítejte s tím, že ještě trochu dojdou…

4. těstoviny sceďte, propláchněte krátce horkou vodou a IHNED podávejte, ať nejsou oschlé nebo slizké

5. omáčka musí být hotova dříve než těstoviny – smíchejte obě složky dohromady a omáčkou či přílohou nešetřete!

Kdo se nespokojí s „obyčejnými“ těstovinami, může vybírat mezi bezvaječnými variantami oproti vaječným a také si může vybírat z „barevných“ variant – bývají nejčastěji ochucené mrkví, špenátem, sušenou zeleninou…

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 761 den v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 08.09.2024 a svátek má Mariana