Těstoviny - jaké znáte?
Barbora Roháčová
27. 7. 2009
27. 7. 2009
Těstoviny. Jsou rychlé, dají se připravit na mnoho variant, nepřejí se a když víte, jak na to, jsou zdravé. Stává se vám také, že se vám pletou názvy: fusilli, penne, tagliatelle a fettuccine?
Někdo mávne rukou a řekne: no co, těstoviny jako těstoviny. Jestliže ale připravujete pokrm přesně podle receptu, může se stát, že potřebujete vědět, co je co. Připravili jsme proto pro vás kromě „minislovníčku“ i pár zajímavostí ze světa těchto oblíbených kulinářských surovin.
Nikoho asi dvakrát nepřekvapí, že za pramáti těstovin je snad všude na světě, s výjimkou několika konkurenčních zemí, k nimž patří zejména Čína, považována evropská země, a to Itálie. Těžko si představit, že by zejména na Starém kontinentu někdo tipoval jinou zemi než právě horkokrevnou a temperamentní Itálii. Leckoho ale dozajista překvapí, že těstoviny, zejména nudle, jsou velmi starým a oblíbeným pokrmem, a že jsou dokonce starší než chléb. Kdo je vynalezl jako první, to už se zřejmě nikdy nedozvíme. Každopádně Italové jsou s těstovinami a jejich vynalézavou přípravou spojováni velice často a dle některých pramenů spořádá průměrný Ital za rok, no hádejte kolik těstovin? Pět kilo, deset kilo? Kdepak, málo! Samá voda! Je to TŘICET KILOGRAMŮ! Věřte nevěřte, ale vzhledem k tomu, že Italové jsou mistři improvizace a přitom si zakládají na svých ověřených receptech, vás toto číslo možná tolik nepřekvapí.
Jaké že existují nejznámější druhy těstovin?
Neplněné těstoviny:
- Spaghettini: velmi tenké špagety
- Fettuccine: široké nudle
- Tagliatelle: širší a dlouhé nudle
- Makkaroni: široké roury
- Penne: široké kratší rourky se zkosenými konci
- Rigatoni: jsou podobné penne, jen jsou delší a s rovnými konci
- Lasagne: přibližně 2,5 cm široké a 8 cm dlouhé těstovinové destičky
- Farfalle: těstoviny ve tvaru mašliček – motýlků
- Fusilli: vřetena
- Gnocchi: noky, většinou vyráběné z bramborového těsta
-Radiatori: tvar noků s žebrováním
Plněné těstoviny:
- Tortellini: těstovinové taštičky ve tvaru prstýnku, ve kterých se skrývá maso nebo sýrová náplň
- Ravioli: těstovinové taštičky ve tvaru čtverečků
- Cappelleti: plněné těstoviny ve tvaru malých kloboučků
- Stelline jsou malé hvězdičky, které se používají jako zavářka do polévek.
Pár dobrých rad, jak připravit těstoviny, abyste si na nich skutečně pochutnali:
1. nešetřete vodou – na 250 g těstovin počítejte se dvěma litry vody
2. teprve když voda vře a bublá, vložte do ní těstoviny – předtím můžete lehce osolit, ale voda MUSÍ vřít!
3. těstoviny hlídejte – jakmile nejsou tvrdé, ale začínají být pružné, hlídejte, aby se nerozvařily, a včas je odstavte – počítejte s tím, že ještě trochu dojdou…
4. těstoviny sceďte, propláchněte krátce horkou vodou a IHNED podávejte, ať nejsou oschlé nebo slizké
5. omáčka musí být hotova dříve než těstoviny – smíchejte obě složky dohromady a omáčkou či přílohou nešetřete!
Kdo se nespokojí s „obyčejnými“ těstovinami, může vybírat mezi bezvaječnými variantami oproti vaječným a také si může vybírat z „barevných“ variant – bývají nejčastěji ochucené mrkví, špenátem, sušenou zeleninou…
Někdo mávne rukou a řekne: no co, těstoviny jako těstoviny. Jestliže ale připravujete pokrm přesně podle receptu, může se stát, že potřebujete vědět, co je co. Připravili jsme proto pro vás kromě „minislovníčku“ i pár zajímavostí ze světa těchto oblíbených kulinářských surovin.
Nikoho asi dvakrát nepřekvapí, že za pramáti těstovin je snad všude na světě, s výjimkou několika konkurenčních zemí, k nimž patří zejména Čína, považována evropská země, a to Itálie. Těžko si představit, že by zejména na Starém kontinentu někdo tipoval jinou zemi než právě horkokrevnou a temperamentní Itálii. Leckoho ale dozajista překvapí, že těstoviny, zejména nudle, jsou velmi starým a oblíbeným pokrmem, a že jsou dokonce starší než chléb. Kdo je vynalezl jako první, to už se zřejmě nikdy nedozvíme. Každopádně Italové jsou s těstovinami a jejich vynalézavou přípravou spojováni velice často a dle některých pramenů spořádá průměrný Ital za rok, no hádejte kolik těstovin? Pět kilo, deset kilo? Kdepak, málo! Samá voda! Je to TŘICET KILOGRAMŮ! Věřte nevěřte, ale vzhledem k tomu, že Italové jsou mistři improvizace a přitom si zakládají na svých ověřených receptech, vás toto číslo možná tolik nepřekvapí.
Jaké že existují nejznámější druhy těstovin?
Neplněné těstoviny:
- Spaghettini: velmi tenké špagety
- Fettuccine: široké nudle
- Tagliatelle: širší a dlouhé nudle
- Makkaroni: široké roury
- Penne: široké kratší rourky se zkosenými konci
- Rigatoni: jsou podobné penne, jen jsou delší a s rovnými konci
- Lasagne: přibližně 2,5 cm široké a 8 cm dlouhé těstovinové destičky
- Farfalle: těstoviny ve tvaru mašliček – motýlků
- Fusilli: vřetena
- Gnocchi: noky, většinou vyráběné z bramborového těsta
-Radiatori: tvar noků s žebrováním
Plněné těstoviny:
- Tortellini: těstovinové taštičky ve tvaru prstýnku, ve kterých se skrývá maso nebo sýrová náplň
- Ravioli: těstovinové taštičky ve tvaru čtverečků
- Cappelleti: plněné těstoviny ve tvaru malých kloboučků
- Stelline jsou malé hvězdičky, které se používají jako zavářka do polévek.
Pár dobrých rad, jak připravit těstoviny, abyste si na nich skutečně pochutnali:
1. nešetřete vodou – na 250 g těstovin počítejte se dvěma litry vody
2. teprve když voda vře a bublá, vložte do ní těstoviny – předtím můžete lehce osolit, ale voda MUSÍ vřít!
3. těstoviny hlídejte – jakmile nejsou tvrdé, ale začínají být pružné, hlídejte, aby se nerozvařily, a včas je odstavte – počítejte s tím, že ještě trochu dojdou…
4. těstoviny sceďte, propláchněte krátce horkou vodou a IHNED podávejte, ať nejsou oschlé nebo slizké
5. omáčka musí být hotova dříve než těstoviny – smíchejte obě složky dohromady a omáčkou či přílohou nešetřete!
Kdo se nespokojí s „obyčejnými“ těstovinami, může vybírat mezi bezvaječnými variantami oproti vaječným a také si může vybírat z „barevných“ variant – bývají nejčastěji ochucené mrkví, špenátem, sušenou zeleninou…
Tweet |