Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Říkáme láska, ale on je to celý zástup citů, ani je v tom houfu nemůžeme rozeznat.
(Karel Čapek)

Rodinné recepty

Cibulový sirup - a něco navíc

Barbora Roháčová 18. 9. 2019
Komentáře: 0, posl.:
Cibulový sirup - a něco navíc Je štiplavá, aromatická, zdravá a snad kromě moučníků a sladkých jídel ji můžeme přidat do každého pokrmu. Cibule také prospívá zdraví, a proto je dobré mít jí na zimu o pár kousků více.

Nevoní, štípe, ale také léčí

Cibule je sice aromatická, zatěžuje náš dech a když ji loupeme a krájíme, tak nám často tečou slzy proudem, ale to všechno se dá vydržet.
Cibulová šťáva proti kašli
...více »

Koprová omáčka, kterou si zamilujete!

Jana Kučerová 3. 2. 2018
Komentáře: 0, posl.:
Koprová omáčka, kterou si zamilujete! Jednodušší, ale o mnoho lahodnější verze koprové omáčky. Neplést si s kopračkou, nedobrou to omáčkou ze školních jídelen.

Potřebujeme:

- hovězí maso
- vejce
- brambory
- kysanou smetanu
- sůl
- čerstvý či mražený kopr

Maso můžeme buď uvařit, nebo ho podusíme na pánvi doměkka. Vyndáme ho a na tu stejnou pánev vlijeme kelímek kysané smetany. Opatrně prohříváme, až smetana ...více »

Neapolské špagety

Hana K. 24. 1. 2018
Komentáře: 0, posl.:
Neapolské špagety Těstoviny jsou u nás doma oblíbené, je to rychlé jídlo. Někdo říká, že se po nich tloustne, jiný zase, že patří k těm dietnějším. Nevím, jak to je, nepřejídáme se, a tak ani netloustneme. Nabídnu vám recept na Neapolské špagety, je to rychlé a moc dobré.

Potřebujeme:

200 g špaget (ale lze nahradit černými špagetami nebo zelenými, špenátovými těstovinami), 1 cibuli, 1 červenou ...více »

Mrkvová pomazánka

I.T. 12. 1. 2015
Komentáře: 0, posl.:
Mrkvová pomazánka Rychlá, sytá, levná, vynikající pomazánka. Pošmáknou si hlavně milovníci ostřejší chuti.

Potřebujeme:

3 obdélníčky taveného sýra, 2 karotky, 3 stroužky česneku (žlučníkáři raději opatrně), 1 polévkovou lžíce Flory nebo jiného rostlinného tuku.

Mrkev najemno nastrouháme, přidáme tavený sýr, 1 polévkovou lžíci Flory a důkladně rozmačkaný česnek. Vše dohromady ušleháme ...více »

Hermelín plněný zelím v bramborovém těstíčku

Bertice 15. 8. 2022
Komentáře: 8, posl.: 5. 8. 2009
Hermelín plněný zelím v bramborovém těstíčku Potřebujeme:

2 hermelíny, 200 g kysaného zelí, 10 dkg šunky nebo salámu, 2 brambory, 2 plátky šunky na zabalení hermelínu, vejce, mouka, špetka majoránky, soli a kmínu, 5 Dg uzeného špeku, půl cibule, 2 stroučky česneku, trochu cukru na dochucení zelí, olej na smažení.

Oba hermelíny rozpůlíme, částečně vydlabeme a naplníme náplní se zelí.

Náplň: Na pokrájeném špeku osmahneme ...více »

Pikantní drůbeží játra

Ivana Tichá 18. 2. 2010
Komentáře: 1, posl.: 21. 2. 2010
Pikantní drůbeží játra Trošku ostřejší chuť, ale moc dobré :-)

Potřebujeme:

- 300 g drůbežích jater, 100 g uzeného špeku, 3 polévkové lžíce oleje, 1 paličku česneku (případně méně, co kdo snese), sojovou omáčku, 1 malý kečup, 1 kávová lžička koření Zlaté kuře s rozmarýnem, hladkou mouku na obalení, sůl a pepř.

Postup:

Játra opláchneme a obalíme v mouce. Uzený špek nakrájíme na tenké ...více »

Játrová roláda

Betyna 12. 3. 2022
Komentáře: 2, posl.: 15. 7. 2007
Játrová roláda Jsme rádi, že vám můžeme nabídnout osvědčenou dobrotu od čtenářky Betyny. Tentokrát je to výborná játrová roláda...

Potřebujeme:

1 tácek kuřecích jater (cca 500g)
3 rohlíky
3 celá vejce
3 lžíce sádla
drcený česnek, sůl, pepř, majoránka a koření podle vlastní chuti (grilovací apod.)

- umělohmotné střívko na tlačenku (k dostání běžně v papírnictví)
- provázek na ...více »

Kysané zelí - jak na to

Barbora Roháčová 8. 7. 2019
Komentáře: 0, posl.:
Kysané zelí - jak na to Kysané zelí je tradiční a oblíbené české jídlo, ale hodně se používá i v národních kuchyních třeba v Nizozemsku, Estonsku, Lotyšsku a dalších severských, středoevropských a východoevropských kuchyních.

Neocenitelným se kysané zelí stalo při zámořských plavbách v letech 1550 – 1750 – byl to cenný zdroj vitamínů a minerálů v prevenci proti obávaným kurdějím, které kosily nemocné. ...více »

Kuřecí polévka thajská

Uršula 30. 1. 2018
Komentáře: 0, posl.:
Kuřecí polévka thajská Podstatou thajské kuchyně je kontrast i harmonie. Sladké, kyselé, ostré a slané tvoří vyvážený celek tak, kde žádná chuť nepotlačí ostatní. Rozmanité klima Thajska, které zahrnuje hory na severu a přímořské oblasti na jihu, se odráží i ve stejně rozmanitém thajském jídelníčku.

V thajské kuchyni se prolínají vlivy východních i západních zemí. Kokosové mléko, mořská strava a ovoce hrají ...více »

Eintopf špagety z jednoho hrnce

P. 4. 3. 2015
Komentáře: 0, posl.:
Eintopf špagety z jednoho hrnce Máte chuť na dobré těstoviny, ale jste líní připravovat omáčku? Pokud nemusíte polotovary (i když taková veganská Alnatura boloňská omáčka...hmm) a lenost nelze přemoct, je tu jednoduché a efektivní řešení. Uvařte těstoviny i omáčku dohromady v jednom hrnci! Opravdu to funguje. Žádné zázraky od tohoto jídla nečekejte, jednoduchou, rychlou a chutnou večeři však určitě ano. Recept pro 4 osoby. ...více »

Maminčiny recepty

Barbora Roháčová 4. 9. 2013
Komentáře: 0, posl.:
Maminčiny recepty Na knižním trhu je nepřeberné množství kuchařských knih. Od receptů z domácí či zahraniční kuchyně přes kuchařky známých osobností až po příručky, které doporučují stravu třeba podle krevních skupin. Znám ovšem bonmot: „Ženy rády kupují kuchařské knihy, ale vaří podle receptů po mamince.“

Zvláště dříve totiž bylo nepsaným pravidlem, že se umění vařit, včetně osvědčených receptů, ...více »

Hříbkové halušky

Bertice 20. 5. 2009
Komentáře: 0, posl.:
Hříbkové halušky Potřebujeme:

4 větší brambory, hladká mouka, sůl, 20 dkg hříbků nebo žampionů, cibule, trochu sádla, 4 plátky vykoštěné kotlety nebo libové krkovičky, trochu kmínu.

Brambory nastrouháme, vytlačíme vodu, zahustíme moukou, osolíme. Z těsta uvaříme halušky - buď přes sítko protlačujeme nebo oddělujeme z prkénka kulatým nožem. Vodu mírně osolíme. Po uvaření propláchneme a ...více »

Výborné toasty

Ivana Tichá 19. 5. 2022
Komentáře: 0, posl.:
Výborné toasty Občas nás honí "mlsná" a snesli bychom i nějakou tu kaloričtější dobrotu. Proč nezkusit zapékané toasty?

Potřebujeme:
- cibuli
- kečup jemný
- nastrouhaný eidam
- 3 vejce
- 1 balení světlého toastového chleba
- česnek podle chuti
- slanina podle chuti
- špetka pepře, špetka soli.

Umícháme směs z cibule, kečupu a nastrouhaného sýra. Umícháme ...více »

Rychlé plněné papriky

Katka 30. 10. 2021
Komentáře: 0, posl.:
Rychlé plněné papriky V naší rodině jsou oblíbené plněné papriky. Jsou moc dobré, když se snědí čerstvě připravené, ale snad ještě lepší jsou druhý den, když se rozleží. Proto jich vždycky dělám hromadu, aby zbyly. Omáčka k nim nutná není.

Potřebujeme: zelené úzké papriky (ne silnostěnné), sýr eidam vcelku, šunkový salám vcelku (nebo jakýkoli měkký salám, záleží na vaší chuti), špetičku soli, olej
...více »
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 645 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 14.05.2024 a svátek má Bonifác