Jerky – skvělá svačinka, která se venku nekazí
Jana Kučerová
20. 7. 2022
20. 7. 2022
Udeřila tepla a vy marně přemýšlíte, co si zabalit jako svačinku, když se chystáte s dětmi na výlet, na kolo nebo na nějaký delší trek? Maso se zkazí, sýr rozteče nebo okorá, zelenina je dobrá, ale nezasytí. Poradíme vám: přibalte si do batohu jerky a máte vystaráno!
Toto na kousky usušené maso obsahuje velice nízké procento tuku a kalorií, a přitom má dostatek bílkovin. Tyto sušené plátky masa bývají naložené v různých kořenících směsích a vyznačují se dlouhou trvanlivostí. A jeho největší výhoda? Můžete ho skladovat při pokojové teplotě, takže na výlet je to svačinka jako dělaná!
Vysoušení je stará a osvědčená technologie uchování masa, která se ale dá uplatnit i u ovoce a jiných potravin, které v teple snadno podléhají zkáze. Tuto metodu propracovali k dokonalosti indiáni, kteří sušili maso na kamenech, na slunci, a uměli to tak dobře, že maso se nejen nezkazilo, ale ponechalo si výtečnou chuť a dlouhou životnost.
Při sušení, ne však ledajakém, ale za přísných a předem jasně daných podmínek, se maso zbaví škodlivých bakterií, zárodků, šťáv a tuku. Možná tomu nebudete věřit, ale z původního jednoho kilogramu masa získáte po vysoušení pouze přibližně 250 gramů pochoutky, kterou můžete žvýkat nejen na výletě, ale třeba i doma místo nezdravých, kaloricky nadupaných pochutin.
Tento pikantní snack se získává nejčastěji z hovězího masa, ale výrobci dodávají na trh i jerky z vepřového a drůbežího masa. Nicméně klasika je klasika, a tak hovězí jerky patří k nejvyhledávanějším.
Je to ideální svačina nejen pro turisty, ale i cestovatele, průzkumné vědecké týmy, horolezce, sportovce, rybáře, myslivce. Zkrátka a dobře pro každého, kdo ze sebe vydává kalorie a pohybuje se v teple, mimo dosah chlazených potravin. Je to skvělý zdroj energie, který je lehoučký a v batohu nezabere prakticky žádné místo.
Toto na kousky usušené maso obsahuje velice nízké procento tuku a kalorií, a přitom má dostatek bílkovin. Tyto sušené plátky masa bývají naložené v různých kořenících směsích a vyznačují se dlouhou trvanlivostí. A jeho největší výhoda? Můžete ho skladovat při pokojové teplotě, takže na výlet je to svačinka jako dělaná!
Vysoušení je stará a osvědčená technologie uchování masa, která se ale dá uplatnit i u ovoce a jiných potravin, které v teple snadno podléhají zkáze. Tuto metodu propracovali k dokonalosti indiáni, kteří sušili maso na kamenech, na slunci, a uměli to tak dobře, že maso se nejen nezkazilo, ale ponechalo si výtečnou chuť a dlouhou životnost.
Při sušení, ne však ledajakém, ale za přísných a předem jasně daných podmínek, se maso zbaví škodlivých bakterií, zárodků, šťáv a tuku. Možná tomu nebudete věřit, ale z původního jednoho kilogramu masa získáte po vysoušení pouze přibližně 250 gramů pochoutky, kterou můžete žvýkat nejen na výletě, ale třeba i doma místo nezdravých, kaloricky nadupaných pochutin.
Tento pikantní snack se získává nejčastěji z hovězího masa, ale výrobci dodávají na trh i jerky z vepřového a drůbežího masa. Nicméně klasika je klasika, a tak hovězí jerky patří k nejvyhledávanějším.
Je to ideální svačina nejen pro turisty, ale i cestovatele, průzkumné vědecké týmy, horolezce, sportovce, rybáře, myslivce. Zkrátka a dobře pro každého, kdo ze sebe vydává kalorie a pohybuje se v teple, mimo dosah chlazených potravin. Je to skvělý zdroj energie, který je lehoučký a v batohu nezabere prakticky žádné místo.
Tweet |