Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Každý žil tolik, kolik miloval.
(Lev Nikolajevič Tolstoj)

Roláda jako poleno

Pavla Jeřábková
10. 12. 2009
Roláda jako polenoZa dávných časů se každá rodina scházela v předvečer Vánoc u krbu nebo ohniště. Děti zpívaly koledy a poslouchaly příběhy, které vyprávěli prarodiče, zatímco v ohništi hořela velká polena. Jedno z nich bylo veliké, speciálně vybrané, z tvrdého dřeva, aby hořelo celou noc.

Největší vánoční poleno zdobili Francouzi listím a mašlemi. Zapalovali ho nejmladší a nejstarší členové rodiny. Hlava rodiny ho před tím požehnala olejem a pálenkou, někdy také větvičkou namočenou ve svěcené vodě.

Proti hromu a ďáblu

Popel z polena se pak uchovával po celý rok, protože mu byla přisuzována velká moc. Ochraňovalo dům před blesky, hromy a ďáblem.

Tento zvyk, jehož kořeny lze vystopovat až do 12. století, se časem přenesl do většiny evropských zemí a také do kandského Quebeku. V Itálii se polenu říká ceppo, v Anglii ho nazývají Yule Log, ve Francii je to jednoduše bûche.

Tradice na konci 19. století téměř vymizela, protože ohniště a krby začaly být nahrazovány litinovými kamny. Vrátila se ale v symbolické podobě. Malé polínko nahradilo původní veliké. Okrášlilo se svíčkami a zelenými prvky a stavělo se doprostřed vánoční tabule jako dekorace.

Čokoláda nahradila dřevo

Dnes je vánoční poleno symbolizováno vánoční roládou bûche de Noël, která se podobá polenu, které hořívalo v krbech našich předků.

Roláda má tedy barvu dřeva. Je politá čokoládovou, smetanovou nebo kávovou polevou, náplň tvoří másový krém a na řezu připomíná strukturu dřevěného polena. Cukruje se přáškovým cukrem, který napodobuje mráz, a zdobí se malými marcipánovými ozdobami. Lze ji podávat i mraženou.

Rafinovaní francouzští kulináři

Tento typicky francouzský dezert spatřil světlo světa v Paříži na konci 19. století v peci cukráře a historika Pierra Lacama.

Až budete vánoční roládu ochutnávat, doplňte ji sladkým nebo polosuchým vínem. Vyhněte se likérům a vínům červeným. Zkuste sladké víno přirozeně bohaté na alkohol, např. doušek muškátu, zejména když je roláda hodně oříšková a mandlová.

www.horydoly.cz

Ilustrační foto: OT Tignes

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 645 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 15.05.2024 a svátek má Žofie