Vitamíny za oknem
Jana Kučerová
24. 1. 2017
24. 1. 2017
Neutrácejte zbytečně za vitamíny v obchodě, ale vypěstujte si je sami. Návod je jednoduchý, postup zvládne i naprostý začátečník. Kupte si semínka řeřichy, vatu určitě máte doma, a víc, snad kromě parapetu, nepotřebujete.
Pěstování nezabere žádný čas
Potřebujete skleněnou nebo plastovou misku, vatu a vodu. Do misky položte vatu a nalejeme na ni tolik vody, aby vata byla mokrá, ale aby ve vodě neplavala. Nasypeme na ni semínka řeřichy a misku položíme na dva až tři dny na tmavé místo. Vata musí být stále vlhká.
Jakmile řeřicha vyklíčí, přestěhujeme misku na teplé a světlé místo. Tam rostlinky povyrostou a zesílí. Když je jejich velikost „tak akorát“, což bývá zhruba po týdnu až deseti dnech, ostříháme zelené výhonky ostrými nůžkami. Řeřichu konzumujeme čerstvou. Pokud ji všechnu hned nespotřebujete, usušte ji a používejte jako koření.
Do jakých pokrmů se řeřicha přidává?
Nadrobno nasekaná se dá vmíchat do hotové polévky a zeleninových salátů. Zvýrazní chuť téměř všech pomazánek. Ideální je používat ji zastudena, aby se vitamíny a minerály neznehodnotily.
Dětem většinou saláty, zejména ty hořké, jako je třeba rukolový, moc nejedou. Stejnou nedůvěru mohou mít i k semínkům řeřichy. Pokud ale ratolesti přimějete, aby semínka řeřichy vysely s vámi a pečovaly o ně, zvýšíme šanci, že ji ochutnají.
Co dělá řeřicha s naším zdravím?
Její skvělé účinky na zdraví jsou nesporné. Umí stimulovat imunitní systém a pročistit prakticky celý trávicí trakt. Používá se jako podpůrný prostředek při léčbě kašle a astmatu. Také na ledviny, močový měchýř a močové cesty působí řeřicha blahodárně.
Obsahuje hodně vitamínu C, vitamíny řady B, provitamín A, vitamín K. Z minerálních látek je to především železo, hořčík, vápník, fosfor, draslík a síra.
Až půjdete příště nakupovat, nezapomeňte na semínka řeřichy a pusťte se do jejího pěstování. Kromě toho, že je zdravá, tak působí v pěkné keramické misce velice dekorativně třeba na kuchyňském parapetu.
zdroj foto: www.pixabay.com
Pěstování nezabere žádný čas
Potřebujete skleněnou nebo plastovou misku, vatu a vodu. Do misky položte vatu a nalejeme na ni tolik vody, aby vata byla mokrá, ale aby ve vodě neplavala. Nasypeme na ni semínka řeřichy a misku položíme na dva až tři dny na tmavé místo. Vata musí být stále vlhká.
Jakmile řeřicha vyklíčí, přestěhujeme misku na teplé a světlé místo. Tam rostlinky povyrostou a zesílí. Když je jejich velikost „tak akorát“, což bývá zhruba po týdnu až deseti dnech, ostříháme zelené výhonky ostrými nůžkami. Řeřichu konzumujeme čerstvou. Pokud ji všechnu hned nespotřebujete, usušte ji a používejte jako koření.
Do jakých pokrmů se řeřicha přidává?
Nadrobno nasekaná se dá vmíchat do hotové polévky a zeleninových salátů. Zvýrazní chuť téměř všech pomazánek. Ideální je používat ji zastudena, aby se vitamíny a minerály neznehodnotily.
Dětem většinou saláty, zejména ty hořké, jako je třeba rukolový, moc nejedou. Stejnou nedůvěru mohou mít i k semínkům řeřichy. Pokud ale ratolesti přimějete, aby semínka řeřichy vysely s vámi a pečovaly o ně, zvýšíme šanci, že ji ochutnají.
Co dělá řeřicha s naším zdravím?
Její skvělé účinky na zdraví jsou nesporné. Umí stimulovat imunitní systém a pročistit prakticky celý trávicí trakt. Používá se jako podpůrný prostředek při léčbě kašle a astmatu. Také na ledviny, močový měchýř a močové cesty působí řeřicha blahodárně.
Obsahuje hodně vitamínu C, vitamíny řady B, provitamín A, vitamín K. Z minerálních látek je to především železo, hořčík, vápník, fosfor, draslík a síra.
Až půjdete příště nakupovat, nezapomeňte na semínka řeřichy a pusťte se do jejího pěstování. Kromě toho, že je zdravá, tak působí v pěkné keramické misce velice dekorativně třeba na kuchyňském parapetu.
zdroj foto: www.pixabay.com
Tweet |