Pikantní hruškový salát s nivou a ořechy
Katka
17. 8. 2022
17. 8. 2022
Je to ten nejlepší salát, jaký jsem kdy jedla. Jeho chuť je pikantní díky sýru, lahodná díky ovoci. Je krásně křupavý díky ořechům pekany. Na svém známém, který mě pohostil, jsem vyloudila recept. Tady je:
Potřebujeme:
1 hlávkový salát (listy natrhanáme na menší kousky), 3 hrušky (oloupeme, zbavíme jadřince, nasekáme na drobné kousíčky), 150 gramů Nivy (tu jemně rozdrobíme), 1 avokádo (oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme na kostky), půl šálku jemně nasekané pochoutkové cibule, čtvrt šálku cukru, půl šálku ořechů pekany (nemůžete-li je sehnat, lze je nahradit para ořechy), třetinu šálku olivového oleje, 3 lžíce červeného vinného octa, jednu a půl lžičky cukru, stejné množství hořčice, 1 utřený stroužek česneku, půl lžičky soli, čerstvý mletý černý pepř na dochucení
Nejprve si připravíme pekany v karamelu:
Na pánvi (střední teplota) smícháme čtvrtinu šálku cukru s ořechy a mírně mícháme, dokud se cukr nerozpustí a ořechy se neobalí karamelem. Pak opatrně přeneseme ořechy na pečící papír (ale není nutný) a necháme vychladnout. Ořechy poté rozdrobíme na menší kousky.
Dresing je jednoduchý:
Smícháme olej, ocet, jednu a půl lžičky cukru, hořčici, rozetřený česnek, sůl a pepř
Do velké salátové mísy dáme vrstvu hlávkového salátu a hrušek, proložíme nivou, avokádem a zelenou cibulkou. Polejeme dresingem, posypeme ořechy pekany a podáváme. Připravíme z toho zhruba šest porcí. Přejeme dobrou chuť!
Potřebujeme:
1 hlávkový salát (listy natrhanáme na menší kousky), 3 hrušky (oloupeme, zbavíme jadřince, nasekáme na drobné kousíčky), 150 gramů Nivy (tu jemně rozdrobíme), 1 avokádo (oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme na kostky), půl šálku jemně nasekané pochoutkové cibule, čtvrt šálku cukru, půl šálku ořechů pekany (nemůžete-li je sehnat, lze je nahradit para ořechy), třetinu šálku olivového oleje, 3 lžíce červeného vinného octa, jednu a půl lžičky cukru, stejné množství hořčice, 1 utřený stroužek česneku, půl lžičky soli, čerstvý mletý černý pepř na dochucení
Nejprve si připravíme pekany v karamelu:
Na pánvi (střední teplota) smícháme čtvrtinu šálku cukru s ořechy a mírně mícháme, dokud se cukr nerozpustí a ořechy se neobalí karamelem. Pak opatrně přeneseme ořechy na pečící papír (ale není nutný) a necháme vychladnout. Ořechy poté rozdrobíme na menší kousky.
Dresing je jednoduchý:
Smícháme olej, ocet, jednu a půl lžičky cukru, hořčici, rozetřený česnek, sůl a pepř
Do velké salátové mísy dáme vrstvu hlávkového salátu a hrušek, proložíme nivou, avokádem a zelenou cibulkou. Polejeme dresingem, posypeme ořechy pekany a podáváme. Připravíme z toho zhruba šest porcí. Přejeme dobrou chuť!
Tweet |