Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Jestliže tvoje štěstí závisí na tom, co dělá někdo druhý, pak máš, myslím, problém!
(Richard Bach)

Delikatesní koprová omáčka

šmudlinka
30. 7. 2022
Delikatesní koprová omáčkaJednodušší, ale o mnoho lahodnější verze koprové omáčky. Neplést si s kopračkou, nedobrou to omáčkou ze školních jídelen.

Potřebujeme:

- hovězí maso
- vejce
- brambory
- kysanou smetanu
- sůl
- čerstvý či mražený kopr

Maso můžeme buď uvařit, nebo ho podusíme na pánvi doměkka. Vyndáme ho a na tu stejnou pánev vlijeme kelímek kysané smetany. Opatrně prohříváme, až smetana ještě více zhoustne. Případně můžeme naředit mlékem či sladkou smetanou. Osolíme a téměř ke konci zasypeme nadrobno pokrájeným koprem.
Nemusíme kyselit ani sladit, chuť je i tak perfektně vyvážená.

Podáváme s hovězím masem, vejcem, knedlíkem, bramborami, prostě tak, jak máte rádi.

A co možná nevíte o kopru?

Kopr je totiž nejen kořením, ale i léčivou rostlinou a dokonce byl i prvním známým dopingem, přidával se do jídla atletům, v koupelích se jím uklidňovaly hysterické ženy, pomáhal na bolesti hlavy. Jeho silice se používala v lécích proti kašli.
Podle lidových pověr dokonce zahání démony a často s ním byly spojovány pověry především kolem svatebních obřadů.

Podporuje tvorbu žaludečních šťáv, je tedy dobrým lékem na nevolnost či pokažený žaludek nebo dokonce na plynatost.

A odřeli jste si koleno? Prostě na odřené koleno dejte rozmačkaný kopr… podobně jako se to dělá s jitrocelem.
          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 645 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 15.05.2024 a svátek má Žofie