Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Srdce nic nekupuje, nic neprodává.
(Josef Kajetán Tyl)

Listové těsto - příprava

Šmudlinka
27. 7. 2022
Listové těsto - přípravaTo domácí je prý lepší, jeho příprava je však celkem pracná. Neustálé válení a překládání se nám postará o kvalitní lístkování. Takže jak na to?

Potřebujeme:

500 g hladké mouky
500 g másla nebo rostlinného tuku
2 lžíce octa
3/8 l vody
1 lžička soli

Dvojí těsto
Nejprve zpracujeme třetinu mouky s tukem v bochánek a uložíme ho do chladna.

Zbytek mouky prosijeme, uděláme doprostřed důlek, přidáme ocet a vodu, ve které rozpustíme sůl. Zpracujeme vláčné a pružné těsto, někdy se mu říká vodánek. Bochánek navrchu nařízneme nožem a dáme uložit asi na hodinu do chladničky.

Válíme…
Poté toto druhé těsto vyválíme do tvaru čtverce asi 1 cm silný, do středu položíme tukový bochánek. Rohy těsta složíme jako obálku a přitiskneme. Obdélník otočíme a vyválíme. Poté složíme natřikrát na sebe a opět proválíme. Dáváme si pozor, abychom měli studené ruce, těsto nesmí rychle tát, ovšem nesmí být zas příliš tuhé, pak by se při zpracovávání drolilo.

Válíme něžně, příliš netlačíme, jen lehce roztahujeme od středu ke krajům. Rozválené těsto zase složíme do čtverečku. Čím více ho poskládáme, tím lépe bude lístkovat a to díky tukovým vrstvám v těstu. Pára odpařovaná z tuku v těstě pak nadzvedává vrstvy při pečení a moučník je vysoký a křehký.

Uválené těsto opět dáme asi na půlhodinku do ledničky, pak opět rozválíme. Opakujeme celkem třikrát.

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 645 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 14.05.2024 a svátek má Bonifác